Skosztuj smaków Beskidów Karta win
- Krupówka Mountain Resort Szczyrk
- Karta win
i szampany
i szampany
Vinicola Serena, Wenecja Euganejska, Włochy
Klasyczne włoskie Prosecco frizzante, czyli o nieco drobniejszym bąbelku i delikatnym musowaniu. Posiada jasnosłomkową barwę, o aromatach żółtych owoców, brzoskwiń z mocnymi, kwiatowymi akcentami. W ustach lekkie i orzeźwiające o dobrej intensywności i świetnie zbalansowanej słodyczy. Idealny aperitif, z oliwkami, lekkimi przekąskami, biszkoptami ze świeżymi owocami.
Cavas Masachs, Katalonia, Hiszpania
Ta wytrawna cava z hiszpańskiej winnicy Cavas Masachs, jest doskonałym połączeniem szczepów Xarel.lo (40%), Macabeo (35%) i Parellada (25%). Ma słomkowy żółty kolor z zielonymi refleksami i drobne, ruchliwe pęcherzyki. W nosie czuć delikatne aromaty kwiatów i dojrzałych owoców, w tym cytrusów, które w towarzystwie białych owoców, pojawiają się także w ustach. To bardzo świeża, elegancka, dobrze zrównoważona cava.
Moet&Chandone, Champagne/Szampania, Francja
Moët & Chandon Impérial to wizytówka Domu Szampańskiego Moët & Chandon oraz najpełniejszy i uniwersalny wyraz stylu tej marki. Odzwierciedla różnorodność i komplementarność trzech szczepów szampańskich winogron, a także bogactwo najlepszych winnic regionu, by wyłonić płynącą z tego połączenia magię najbardziej uwielbianego szampana świata. Idealny na każdą okazję!
Wino powstałe ze szczepów: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Główne nuty zapachowe: przyjemne aromaty drożdżowe, przełamane lekkimi nutami owocowymi. Wspaniały aperitif, a także doskonały dodatek do lekkich dań, sałatek i przystawek.
Morgante, Kastylia La Mancha, Hiszpania
Wino to jest produkowane z organicznie uprawianych winogron.
W barwie jasno słomkowe z zielonkawymi refleksami. Na nosie owocowe, o aromatach dojrzałych owoców tropikalnych i cytrusów. W ustach ma dość sporo ciała jak na białe Sauvignon Blanc, o posmaku limonki, cytryny i różowego grejpfruta oraz melona i marakui z przyjemnym zakończeniem.
William Cole Vineyards, Casablanca Valley, Chile
Winogrona pochodzą z Doliny Casablanki położonej zaledwie 28 km od chłodnej bryzy Oceanu Spokojnego. Ten unikalny mikroklimat pozwala owocowi uzyskać optymalną dojrzałość, zachowując naturalną kwasowość ważną dla produkcji szlachetnych win. Wino ma słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi, jasnymi barwnikami. W nosie dominują białe kwiaty i kandyzowane owoce. W ustach dominuje soczysta kwasowość oraz żółte i pomarańczowe owoce z nutami mineralnymi.
Cantina Lavis, Trydent-Górna Adyga, Włochy
Grona do produkcji tego wina są zbierane ręcznie, pod koniec września, winifikowane w stalowych kadziach. Następnie wino dojrzewa przez okres 4/5 miesięcy na osadzie, z czego 10% leżakuje w beczkach, aby wydobyć głębie i nadać charakteru.
Wino o jasno-słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami, o intensywnym bukiecie dojrzałych owoców, brzoskwiń z kwiatowymi akcentami, w szczególności czarnego bzu. Na podniebieniu bogate i pełne, o lekko pikantnym posmaku dojrzałych owoców, z mineralnym wykończeniem.
Cantina Lavis, Trydent-Górna Adyga, Włochy
Pinot Grigio jest znane w okolicach Trentino od dziesięcioleci, gdzie ma doskonałe środowisko do uprawy. Winogrona są zbierane ręcznie w połowie września. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach z dojrzewaniem na osadzie przez okres pięciu miesięcy.
Wino posiada złotą barwę, na nosie urzeka aromatami dojrzałych owoców, miodu i subtelnych kwiatów. Na podniebieniu bardzo przyjemne i świetnie zbalansowane, o posmaku jabłek, pigwy z delikatnym, mineralnym zakończeniem. Wino Ekologiczne.
Tenuta Ulisse, Abruzja, Włochy
Pecorino to autochtoniczny szczep z regionów Marche i Abruzji. Nazwa szczepu nawiązuje do owiec - po włosku pecora - które to wracając z pastwisk, przechodziły przez tereny, gdzie owo grono rosło. Owce szczególnie upodobały sobie tę odmianę winogron z uwagi na ich relatywnie wysoką zawartość cukru.
Wino o słomkowożółtym kolorze, z zielonymi refleksami.
Główne nuty zapachowe: białe owoce- brzoskwinie, cytrusy i owoce tropikalne. Charakteryzuje się wyważoną kwasowością i mineralnością.
Gevelli, Kachetia, Gruzja
Łagodne półsłodkie wino o złoto-słomkowym kolorze, wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Rkatsiteli z doliny Alazani. W zapachu wyczuwalne nuty zielonych jabłek, moreli oraz cytrusów. Klasyczne dla tego wina połączenie smaku kandyzowanej pigwy ze złożoną i pełną słodyczy końcówką.
Imbuko, Western Cape, RPA
Dobrze zrobiony Shiraz z Republiki Południowej Afryki. Wino idealne na codzień - aromatyczne, intensywne, a przy tym w rozsądnej cenie.
Główne nuty zapachowe: pełny bukiet dojrzałych czereśni i śliwek. Paleta zdradza nuty pieprzowe oraz charakter czarnych owoców. Dobrze zbalansowane, gładkie i aksamitne wino do picia na co dzień. Bardzo aromatyczne, w smaku mocne, z miłymi taninami na języku. Wino otrzymywane z ręcznie zbieranych owoców.
Morgante, Kastylia La Mancha, Hiszpania
Wino wyprodukowane z organicznie uprawianych winogron z dwóch najważniejszych szczepów ciemnych winogron w Hiszpanii, Tempranillo oraz Garnachy. Wino fermentowane w kadziach stalowych bez kontaktu z beczką.
W barwie jest rubinowe z fioletowymi refleksami. Bukiet średnio intensywny, mocno owocowy, o dobrze zaznaczonych owocach leśnych, wiśni, truskawek kandyzowanych z subtelną pikantnością. W smaku gładkie, owocowe, o jedwabistych taninach, o wyraźnym posmaku jagód, jeżyn, wiśni i dobrym wykończeniem.
Bodegas Parra Jimenez Irjimp, Kastylia La Mancha, Hiszpania
Boho Life to czerwone wino wytrawne produkowane w hiszpańskim Tierra de Castilla z gron Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Jest to wino organiczne oraz wegańskie. Cechuje się rubinowym kolorem oraz aromatami czerwonych owoców jak wiśnia, porzeczka, a także śliwka, jeżyna z delikatną pikantnością w tle. W ustach delikatne, o średniej strukturze i owocowym profilu.
Tagaro, Apulia, Włochy
Wino wyprodukowane w Apulii, w 100% ze szczepu Primitivo, leżakowało 5 miesięcy w dębowej beczce. Charakteryzuje je głęboko czerwony kolor, z fioletowymi refleksami.
Główne nuty zapachowe: silne aromaty czerwonych owoców, z pikantnymi nutami przypraw. W smaku delikatne, ale trwałe, ze zbalansowanymi taninami.
Ironstone, Kalifornnia, USA
Urodzony z miłości do koni, Leaping Horse jest trafnie nazwany. Rodzina Kautz to wiele pokoleń jeźdźców i pasjonatów koni. Leaping Horse to bezpretensjonalny i współczesny styl wina.
Bardzo przystępny merlot prosto ze słonecznej Kaliforni, starzejący się przez 3 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. O owocowych aromatach śliwki, czarnej wiśni z odrobiną oliwek.
Castel Mimi, Codru, Mołdawia
Castel Mimi jest przodującym producentem jakościowych win w Mołdawii. Zamek został ufundowany w 1903 przez Konstantyna Mimi, który jest nazywany ojcem mołdawskiego winiarstwa. Sam zamek uważany jest za jedno z arcydzieł architektury świata win i należy do TOP 15 chateau na świecie!
Wino jest wyprodukowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon, które najpierw fermentowało w kadziach stalowych z 9-miesięcznym okresem dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Posiada piękny intensywnie rubinowy kolor, w zapachu bogate i złożone, o wyczuwalnych ciemnych owocach, podsuszonych śliwkach, czarnych porzeczkach z nutą cynamonu i czekolady. W smaku intensywne i zarazem jedwabiste, z klasycznym akcentem cassis, śliwek i innych ciemnych owoców z korzenno-pikantnym zakończeniem. Tradycyjne wino w nowoczesnej odsłonie.
Tenuta Ulisse, Abruzja, Włochy
Szczep Montepulciano jest najważniejszym szczepem ciemnych winogron w środkowych Włoszech. Wino charakteryzuje rubinowy kolor z fioletowymi refleksami.
Główne nuty zapachowe: czerwone owoce, między innymi jagody, wiśnie i czarna porzeczka. Okrągłe, z przyjemne z aksamitnymi taninami i lekko słodkawe. Wino sprawdzi się z szeroką paletą dań, w tym mięsa pieczone i duszone, sery, czekolada. Producent - Tenuta Ulisse - otrzymał od włoskiego krytyka winiarskiego Luca Marnoni statuetkę Najlepszego Producenta Włoskich Win w 2019 roku.
Gevelli, Kachetia, Gruzja
Zbalansowane półsłodkie wino czerwone o głębokim czerwono-fioletowym kolorze, wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Saperavi z doliny Alazani. W zapachu są wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, jeżyn oraz śliwki. Harmonijne połączenie smaku świeżych owoców leśnych z przyjemną pełną słodyczy końcówką.
Zapisz się do newslettera i nie przegap informacji z pierwszej ręki!
Opinie Gości
Zobacz co myślą o nas Goście